FAQ

06-1212 3000

info@woningverhuurutrecht.nl

De kortste dag

De kortste dag

Op vrijdag 21 december viert het café bij mij om de hoek ‘de kortste dag’. Ik vind dat een goed idee voor een drankje maar het zet me ook weer even aan het denken over de winter die er aan komt. Het is al donker als ik naar huis rij en  ik ben al op zoek geweest voor een mandje hout voor de haart want ja in de winter moeten we volop stoken om het aangenaam warm te krijgen. Wat zijn nu goede tips om juist rond deze kortste dag energie te besparen.

Controleer je ketel en thermostaat.

De afgelopen tijd heb je je verwarming totaal niet nodig gehad, denk nog aan de hitte van afgelopen augustus maar vanaf nu vraag je meteen weer om een topprestatie. Daarom is het verstandig om even een kleine check te doen? Zijn de radiatoren ontlucht, zit er voldoende water in de ketel (minimaal 1.6 bar) en staat de thermostaat goed ingesteld.  Check ook altijd even of je de bank of de gordijnen niet voor de radiator hebt staan want dan wordt het ook niet warm in huis!

Ga zuinig om met energie

Ik heb nu een thermostaat die via WIFI te bedienen is waardoor ik veel flexibelere ben geworden wanneer ik de CV laat aanspringen, ben ik een avondje niet thuis maar in het cafe op de hoek dan kan ik met mijn mobieltje de CV uitschakelen en voordat ik thuis kom kan ik hem weer inschakelen. Maar grote winst valt te behalen door de thermostaat s avond 1 uur voor het slapen al uit te schakelen, niet alle ruimtes even warm op te warmen, de slaapkamer/ studeerkamer kan de thermostaat wel een stukje lager dan in de woonkamer. En die kerstverlichting hoeft natuurlijk niet dag en nacht te branden toch?

Isolatie

De meeste warmte gaat eigenlijk verloren door een slechte isolatie. Het zou echt super verstandig zijn om daar eens iemand naar te laten kijken. Denk aan kieren bij ramen en deuren die je zelf met een tochtstrip zo kan afsluiten. Maar ook bij de brievenbus op de gang kan een tochtstrip wonderen verrichten. Maar voor het grotere werk moet je iemand laten komen, denk aan dakisolatie, kunststof kozijnen en dubbele beglazing. Dit zijn investeringen die je direct terugverdient met de besparing op je energie rekening.

Maar de kou kan je ook in je voordeel gebruiken, denk aan het kratje bier of fris dat je op je balkon of tuin kan zetten in plaats van in de koelkast. Dit scheelt weer in het energieverbruik van je koelkast.Geniet van u winter en een drankje op die korte dag in december.

Discussier mee