Bij het afsluiten van een duurzaam verantwoorde geldlening kan een grote stap gezet worden richting duurzaamheid. Daarnaast zijn er meer maatschappelijk verantwoorde investeringen die uiteindelijk zelfs fiscaal erg aantrekkelijk kunnen zijn.

Hypotheek bij een duurzame bank

Duurzaam investeren in vastgoed begint bij het afsluiten van de hypotheek. Door een hypotheek af te nemen bij een duurzame bank kiezen kopers voor een maatschappelijk verantwoorde lening. Duurzame banken investeren het geld van de huizenbezitter in duurzame projecten, die een positieve invloed hebben op mens en milieu.

De website van de eerlijke geldwijzer is een vergelijkingssite waarop heel eenvoudig na te gaan is hoe banken scoren op verschillende onderwerpen. Bij deze onderwerpen kan gedacht worden aan dierenwelzijn, bosbouw en klimaatverandering. Bovendien wordt bij het beoordelen van een bank niet alleen gelet op de eerder genoemde onderwerpen, maar wordt ook rekening gehouden met het soort energie dat de bank afneemt. Wanneer het gaat om goedkope, grijze energie zal de bank minder goed beoordeeld worden dan wanneer de bank groene energie afneemt.

Energieleverancier kiezen

Behalve het afsluiten van een hypotheek bij een duurzame bank, kan er nog meer gedaan worden om duurzaam te investeren in vastgoed. Wat de koper ook van plan is met de woning: het pand moet aangesloten worden op het energienet.
Door vooraf verschillende aanbieders te vergelijken op een energie-vergelijk-website, kan een energieleverancier gevonden worden die duurzame energie levert. Bovendien kan ook meteen gezocht worden naar de goedkoopste energieleverancier van groene energie.

Investeren in de aanschaf van zonnepanelen

Een andere fiscaal aantrekkelijke investering is het aanschaffen van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn in het begin een flinke investering, maar kunnen wel in ongeveer zeven jaar terugverdiend worden. Na deze zeven jaar is alle energie die opgewekt wordt pure winst voor de huizenbezitter. Daarnaast zorgen zonnepanelen voor een waardevermeerdering van het pand.

Isoleren van het pand

Het isoleren van de woning is nog een investering die gedaan kan worden om het pand duurzamer te maken. Er zijn verschillende isolatiemogelijkheden om dit te bewerkstelligen. Denk aan: spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Deze opties zorgen niet alleen voor een duurzamere woning, maar ook voor een waardevermeerdering van het pand én meer woongenot voor de huiseigenaar.

Uit blog: https://www.vastgoedactueel.nl/nieuws/duurzaam-investeren-vastgoed